Başarılı Bir Ürün Lansmanı

Başarılı bir ürün lansmanı

Başarılı bir ürün lansmanında sadeliğin ne denli önemli olduğunu bize 2007 yılında Steve Jobs gösterdi. Mobil telefonları baştan icat ettik diyerek başladığı Apple iPhone lansmanında sizlere 3 yeni ürünümüzü tanıtacağım diyerek tüm dikkatleri üzerine çekti.

Bu 3 yeni ürün yeni bir iPod, bir mobil telefon ve internet erişim cihazıydı. Herkes merakla Jobs’ı izlerken, Jobs bu 3 ürünün aslında tek bir ürün olduğunu, bu ürününde iPhone olduğunu anlatmaya başladı.

O günkü akıllı telefonları “yeteri kadar akıllı olmadıkları” yönünde eleştirirken tanıttığı ürünün diğerlerinden en az 5 yıl ileride olduğunu savunuyor ve bu tezini şu şekilde açıklıyordu.

Diğer telefonların klavyelerinin dinamik olmadığını, uygulamaya göre değişemediklerini söylerken elindeki iPhone, geniş dokunmatik bir yüzeye ve sadece tek bir “home” tuşuna sahipti.

Bu esnada kendi telefonunu sunum ekranına bağladı ve izleyenleri heyecanlandıran gösteriyi başlattı. Tüm davetlilere Beatles dinlemek istediğini fakat playlistinden nasıl bulması gerektiğini sordu.

Daha sonra playlisti parmağıyla “scroll” yaparken izleyicilerden şaşkınlık çığlıkları ve alkışlar yükselmeye başladı. Jobs son derece “cool” bir şekilde Beatles’ı çalarken tüm dünyayı “touch scrolling” ile tanıştırmış oldu.

İzleyenleri büyüleyen Jobs, iPhone’un fotoğraf özelliğini gösterirken hayatımıza soktuğu “pinch” hareketini yaptığı esnada salondan şaşkınlık sesleri yükselmeye başladı.

Bu zamana kadar yapılmış en akıllıca geliştirme olduğunu savunan Jobs haksızda sayılmazdı.

Jobs, Alan Kay’in “Yazılım alanında gerçekten ciddi düşünenler, kendi donanımlarını yapmalıdır” sözünü kendisine ilham aldığını ve bu sözün başarısına önemli katkılarda bulunduğunu söylüyordu.

Başarılı olmak için günümüz problemlerine akılcı ve pratik çözümler üretmek gerektiğini herkese göstermiş oldu.

Seneler sonra lansmanı tekrar izleyenler için ise bir detay göze çarpıyor, arama ekranını tanıtırken rehberde tanıdık bir isim yer alıyordu o isim ise şuan ki Apple CEO’su Tim Cook’tan başkası değildi.

Bir yanıt yazın