3. Nesil İnternet Web 3.0
İnternetin üçüncü nesli olarak adlandırılan ve yakın gelecekte kullanılması hedeflenen Web 3.0, verilerin adeta akıllı bir insan tarafından işlendiği, web siteleri ve uygulamaların makine öğrenimi (ML), Büyük Veri ve merkeziyetsiz defter teknolojisi (DLT) kullandığı bir ortam. Başlangıçta Web 3.0, World Wide Web’in mucidi Tim Berners-Lee tarafından kendine çalışan, akıllı ve açık bir internet olarak “Anlamsal Web” ismiyle anıldı.
Web 3.0 tanımını biraz daha genişletilecek olursak, verilerin merkeziyetsiz şekilde birbirine bağlanacağı ve bu sayede bilginin çoğunlukla merkezi alanda depolandığı mevcut internet neslinde (Web 2.0) ileriye doğru büyük bir sıçrama yaşanacağı söylenebilir.
Ayrıca hem kullanıcılar hem de cihazlar verilerle etkileşimde bulunabilecek. Elbette bunun gerçekleşmesi için programların verileri hem kavramsal hem de bağlamsal olarak anlaması gerek. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda Web 3.0 standardının iki kilit noktasının anlamsal web ve yapay zeka (AI) olduğu anlaşılabilir.
Web 3.0 verilerin merkeziyetsiz şekilde bağlanması, metaverse için bir altyapı sağlaması ve bir “dapp” (merkeziyetsiz uygulama – decentralized app) olması itibarıyla üretilen içeriklerin gelirlerini sadece üreticinin alacak olması sayesinde daha özgür bir dijital dünya olarak görülüyor.
Bambaşka bir internet deneyiminin habercisi olan Web 3.0, Metaverse ile birleşerek kusursuz bir ortam oluşturma potansiyeline sahip.
Metaverse ile ilgili yazımız okumak için tıklayınız.